Skænk en kop kaffe og find de skarpe briller frem. Dette nyhedsbrev er lidt langt og også tungt læsestof. Det er også vigtig viden og giver forhåbentlig lidt ro i maven.
Vi når længst, når vi står sammen
Vi ved, at det kan være rigtig svært at sidde med følelsen af, at vi som fodplejere ikke får den anerkendelse, vi fortjener. Vi ved også godt, at det er frustrerende at ”skulle sidde på hænderne” og afvente uden at kunne gøre noget. MEN, vi er nødt til at understrege, at vi risikerer at skyde os selv gevaldigt i foden, hvis vi hver især (udenfor den lukkede SADF gruppe) deltager i debatten på sociale medier, deler artikler der ikke har SADF som afsender eller kontakter politikere direkte. Vi har i dag set den første meget uheldige konsekvens af, at to fodplejere (ikke medlemmer hos SADF) udtaler sig til Jydske Vestkysten. Artiklen har faktuelle fejl om fodplejernes uddannelse, og har affødt en storm af henvendelser til Jydske Vestkysten fra fodterapeuterne. Det er direkte vand på fodterapeuternes mølle! Det er meget vigtigt at I forstår, at I risikerer at sætte ild til en debat, vi ikke har ressourcer til at håndtere – heller ikke selvom vi havde penge nok. Det skader desværre vores fælles sag langt mere, end det gavner.
Det er SÅ vigtigt, vi taler med én stemme og har 100% styr på fakta, hver eneste gang vi taler/skriver i det offentlige rum. Derfor please, del og kommenter ikke på opslag i andre grupper eller på politikersider, selvom det klør i fingrene.
Debat i Folketinget om udvidet helbredstillæg
Som mange af jer allerede ved, har der i fredags været debat i Folketinget, hvor en forespørgsel (F5 – forespørgsel 5) fra Liselott Blixt og Karina Adsbøl (begge DF) er blevet behandlet.
Forespørgslen lød:
F 5 Vil regeringen iværksætte tiltag for at sikre, at ældre med en dårlig helbredstilstand bliver garanteret patientsikkerhed, kvalitet og forebyggelse i den nødvendige fodbehandling under udvidet helbredstillæg, og vil regeringen herunder styrke sammenhængen mellem de krav, der stilles til patientsikkerhed i fodbehandling, jf. sundhedsloven, og reglerne om udvidet helbredstillæg til fodbehandling, jf. lov om social pension?
Du kan læse et referat af debatten her: https://www.folketingstidende.dk/samling/20201/salen/M72/20201_M72_referat.pdf#F5
Du se debatten her: https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20201/salen/72.aspx?as=1
Debatten resulterede i en vedtagelsestekst som blev forventes godkendt i denne uge. Det konkrete forslag til vedtagelse finder du her: https://www.folketingstidende.dk/samling/20201/vedtagelse/V75/20201_V75.pdf
Det betyder, at det næste skridt i Folketinget er at udforme en ramme for den undersøgelse der skal foretages. Den ramme forventes at kunne laves ultimo 2021, hvorefter undersøgelsen skal foretages i 2022. Det kan derefter resultere i et lovforslag, som kan komme til at betyde ændringer for reglerne omkring udvidet helbredstillæg.
Hvad gør vi i SADF?
Vi har i bestyrelsen både læst referatet og set debatten på tv. Vi hører at der stilles spørgsmål til patientsikkerheden, til det forebyggende arbejde, uigennemsigtige tilskudsregler og udfordringen i, at enhver kan kalde sig fodplejer og arbejde med tilskud, principielt helt uden uddannelse i faget. MEN vi hører også en sundhedsminister, der udtaler, at han mener der er behov for BÅDE fodterapeuter og fodplejere i fremtiden. Vi hører en Liselott Blixt, der kender til fodplejere, der er organiseret og vi hører også en beskæftigelsesminister, der udtaler at ordningen fungerer som den er. Vi hører en sundhedsordfører for Socialdemokratiet, der anerkender, at der findes mange dygtige fodplejere i Danmark, og at der findes mange borgere der er trygge ved deres fodplejer. Vi ser i bestyrelsen, bestemt en mulighed for, at vi som SADF-fodplejere har en reel chance for at blive tilgodeset også fremadrettet, hvis ”vi spiller vores kort rigtigt”.
Vi skal have en plan for det videre arbejde
Vi er i SADFs bestyrelse i fuld gang med at lave en plan for, hvordan vi bedst muligt skaber fokus på SADF-fodplejernes fortsatte berettigelse ift. behandling af borgere med udvidet helbredstillæg. Det gør vi i samarbejde med professionelle kommunikationsfolk, som kender SADF og problemstillingen indgående.
Debatten om udvidet helbredstilllæg er på ingen måde ny. Det nye er, at det nu med et bredt flertal i Folketinget er vedtaget at undersøge, hvordan reglerne bedst forvaltes fremover. For at vi som fagligt kompetente fodplejere, bliver hørt i debatten, kræver det at vi har en gennemtænkt plan og at vi, når tid er, giver et sagligt, fagligt og velbegrundet bidrag til den kommende undersøgelse. Det giver os heldigvis noget tid til at arbejde konstruktivt og vi vil komme til at henvende os til beslutningstagerne, invitere os selv på møder med de ansvarlige og generelt tale udvidet helbredstillæg ind i alt hvad vi siger og gør i 2021.
Vi har i går taget det første skridt og har sendt en mail til Liselott Blixt og Karina Adsbøl. Læs mailen HER
Vi får brug for jeres hjælp
Vi får helt sikkert brug for jeres hjælp undervejs. Bl.a. arbejder vi på et spørgeskema, som I alle vil blive opfordret til at besvare. Jeres besvarelser skal være med til at sikre, at alle argumenter bringes i spil.
Sidder du lige nu med konkrete idéer, så send os gerne en mail på info@danskefodplejere.dk – skriv ”F5” i emnefeltet.
Vi håber at ovenstående giver en indsigt i, hvad vi gør lige nu og lidt ro i maven ift. fremtiden. I skal vide, at vi vil kæmpe med alle de midler vi har, for at vi som SADF-fodplejere bliver tilgodeset i debatten.
De bedste hilsner
Bestyrelsen