fbpx

Brev til beslutningstagerne vedr. ønske om tidlig genåbning

Vi har i dag sendt nedenstående til sundhedsminister Magnus Heunicke, erhvervsminister Simon Kollerup samt alle sundheds- og ældreordførere i Folketinget. Vi håber, at det vil sætte fokus på, at nedlukningen kan have store sundhedsfaglige konsekvenser for vores fag/kunder.

 

 

De bedste hilsner

Bestyrelsen

 

 

Kære alle.

 

Som formand for SADF (Sammenslutningen af Danske Fodplejere) vil jeg gerne rette jeres opmærksomhed på den problemstilling, den nuværende nedlukning afstedkommer.

 

Vi har som branche været tvangslukket siden den 21.dec. 2020 og kan se frem til minimum tre ugers yderligere nedlukning. Således har vi ikke kunnet yde fodbehandlinger i 10 uger, når vi når den 1. marts.

 

Som brancheforening støtter vi fuldt og helt op omkring regeringens anvisninger, om at udvise samfundssind. Vi er imidlertid også nødt til at pointere, at det bl.a. i vores erhverv får meget uhensigtsmæssige følger.

 

Vi behandler dagligt (udenfor Corona) rigtig mange danskere, der ikke selv kan varetage plejen af deres fødder. De er afhængige af, at vi hjælper dem. 

 

Vi har med de nuværende restriktioner mulighed for at henvise, vores kunder til de statsautoriserede fodterapeuter, som ikke er tvangslukkede, fordi de tilhører sundhedsvæsenet. Desværre er det ikke en løsning, der er brugbar for størstedelen af vores medlemmer og kunder. Der er hos mange statsautoriserede fodterapeuter meget lang ventetid. De har ikke den kapacitet, som mangler qua vores fravær. Er man ældre, kan det være en stor udfordring at skulle transportere sig langt fra hjemmet, fordi man nu skal til en fodterapeut, der bor langt væk. Er man bosiddende på et plejehjem eller et bosted, et det måske nærmest umuligt at blive transporteret.

 

Mange af vores 420 medlemmer bliver dagligt kontaktet af kunder og kunders pårørende, der rykker for vores tilstedeværelse. Ledere på plejehjem og bosteder kontakter os, fordi borgere har brug for vores hjælp. Det er et – blandt mange – stort dilemma.

 

Vi har under nedlukning anbefalet vores medlemmer KUN at varetage kritiske behandlinger, og naturligvis kun i kundens eget hjem eller egen bolig på plejehjem/bosted. Alle behandlinger i klinik er, på lige fod med andre liberale erhverv, annulleret i perioden 21.12.20-28.02.21.

 

Upåagtet at vi ikke tilhører sundhedsvæsenet, så udfører vi dagligt sundhedsfaglige opgaver, som er essentielle for mange danskeres sundhed og velvære. Vi må og kan behandle under reglerne for udvidet helbredstillæg (jf. Lov om Social Pension). Vi behandler én til én og kan holde god afstand ligesom vi naturligvis anvender værnemidler. Ved behandling i egne lokaler, som er indrettet til formålet, vil hygiejnen forventeligt være langt bedre end i kundens eget hjem.

 

Vi ser allerede nu en alvorlig udfordring, for vores kunders sundhed. Den bliver ikke mindre, hvis nedlukningen af vores erhverv forlænges efter den 1. marts. Med respekt for den nuværende nationale nedlukning, håber vi at ovenstående giver anledning til at tænke de liberale erhverv – herunder fodplejere – der udfører en sundhedsfaglig behandling, tidligt ind i den kommende genåbning.

 

Såfremt vores henvendelse måtte give anledning til uddybende spørgsmål, står jeg naturligvis gerne til rådighed både på mail og telefon.

 

 

Bedste hilsner

 

Linda Dam Havmøller

SADF – Sammenslutningen af Danske Fodplejere

Formand